Moderaterna vill höja högkostnadsskyddet

Moderata samlingspartiet anser att det är nödvändigt med en förändring av högkostnadsskyddet i läkemedelsförmånen. Och föreslår en höjning. Övriga partier i alliansen har inte tagit ställning.

5 sep 2006, kl 12:55
0

Moderaterna vill höja taket för när den enskildes läkemedel ska subventioneras helt. Idag börjar högkostnadsskyddet gälla vid 1800 kronor. Enligt det moderata förslaget ska taket vara 2000 kronor. I moderaternas förslag ingår också att införa en expeditionsavgift på 25 kronor.
– Avgiften är oberoende av hur många läkemedel man hämtar ut, men ska betalas vid varje expeditionstillfälle, säger Christina Husmark Pehrsson, moderat ledamot i socialutskottet.
Inom partiet diskuterar man också, enligt henne, att ta bort den så kallade ?trappan? som innebär att läkemedlen börjar subventioneras när man betalat 900 kronor ur egen ficka för att sedan subventioneras helt vid 1800 kronor.
– Vår princip är att de med stora kostnader ska subventioneras, inte de med små.

Inget alliansförslag
Men en höjning av högkostnadsskyddet är inte något man fått med de övriga allianspartierna på inför valet. I alliansens valmanifest finns inga gemensamma ståndpunkter i de här frågorna.
– Vi har inte tagit ställning till det här, men helt klart behövs en översyn av högkostnadsskydden inom vården, säger Cathrine Pålsson Ahlgren (kd).
– Det gäller att hitta rätt nivå så att man skyddar de med högst kostnader.
Inte heller folkpartiet eller centern har inför valet deklarerat någon höjning av högkostnadsskyddet, däremot anser båda partierna att man ska införa en expeditionsavgift på apoteket.
– Det ska aldrig vara helt gratis anser vi. Även när högkostnadsskyddet inträtt bör man betala en symbolisk summa när man hämtar ut sina läkemedel, säger Kerstin Heineman (fp).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng