Utredning föreslår frivillig jämställdhetsmärkning

En utredning föreslår att frivillig jämställdhetsmärkning ska införas. Läkemedel tas upp som ett lämpligt pionjärområde.

17 apr 2002, kl 14:03
0

Till nästa sommar bör det bli möjligt för företag och föreningar att få sina produkter och tjänster jämställdhetsmärkta. Det föreslår en utredning som nu lämnat sitt slutbetänkande ?Märkvärdig jämställdhet.

Utredningen har bland annat lyft fram läkemedelsindustrin som en bransch där man menar att jämställdhetsmärkning borde vara högaktuell.

? Även om det kliniska underlaget för utprövningen av nya läkemedel blivit mer jämställt, finns det fortfarande tendenser att använda manliga modeller, säger utredaren Eva Eriksson

Viktig information

?Vi menar att läkemedel är ett exempel där en jämställdhetsmärkning kommer att ge konsumenterna viktig information.

Det kriterium som ska ställas på läkemedel är att det finns dokumentation av om, hur och i så fall på vilket sätt, samt varför det aktuella medlet inverkar som det gör på kvinnors och mäns kroppar. Dokumentationen ska också finnas tillgänglig i en lekmannaversion.

Ett krav för att bli jämställdhetsmärkt bör också vara att lika många av båda könen ingår i åtminstone den slutliga utprovningen av läkemedlet, menar utredaren.

? Men förslaget bygger, precis som miljömärkning, helt på frivillighet, understryker Eva Eriksson. Vad vi gett förslag på är kriterier som ska gälla för att det företag som vill ska få en jämställdhetsmärkning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng