Ingen kvinnlig chef bland de tio största läkemedelsföretagen

Bland de tio försäljningsmässigt största läkemedelsföretagen i Sverige finns det inte något med en kvinnlig vd. På 18:e plats finns den första.

23 mar 2004, kl 14:18
0

Annons

Bland Läkemedelsindustriföreningens 60 medlemsföretag har sju stycken en kvinnlig verkställande direktör. Det största av dem är Organon där Eva Andrén Forsmark är vd. Försäljningsmässigt ligger företaget på 18:e plats i Sverige. Hon finns också med på Veckans Affärers lista över de 125 mäktigaste kvinnorna i företagsvärlden.

Mindre företag

Ju mindre företag desto fler kvinnor i toppen är något som stämmer också inom läkemedelsbranschen.

Den tunna kvinnorepresentationen är inte något som förvånar Håkan Mandahl vice vd på Lif.

– Det reflekterar väl företags allmänna syn på kvinnor i ledande positioner.

För samtidigt som antalet kvinnliga verkställande direktörer är få så är nog läkemedelsindustrin kvinnodominerad, säger han.

– Men inom ledningsgrupperna är jag säker på att representationen är betydligt bättre.

Kvinnor är oftare vd i traditionella kvinnliga branscher som vård och utbildning där de utgör 30 procent, medan de är knappt sex procent inom tillverkningssektorn. Jämförelsevis usel kvinnorepresentation alltså om man anser att läkemedelsindustrin tillhör hälso- och vårdbranschen, vilket Håkan Mandahl tycker.

– De empatiska betraktelsesättet bör ju ha stor betydelse inom den här sektorn.

Ser man det istället som en tillverkningsindustri är läkemedelsföretagen i nivå med övriga.

De företag som förutom Organon har kvinnlig vd är Abbott, Biogen, E Merck AB, Allergan, Octapharma samt G Pohl-Boskamp GmbH.

Marianne Dicander Alexandersson, vd för Kronans Droghandel, finns också med på Veckans Affärers kvinnliga makthavarlista, på plats nummer tio.
Hon kan sägas representera ett stickspår inom läkemedelsbranschen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng