Generika är inte alltid identiskt med originalet

Anmäld: Sandoz/Novartis
Anmälare: Astrazeneca
Ärende: Generika
Ärendenr: W574
Utgång: Fälld

23 mar 2004, kl 14:16
0

Annons

När Novartis generikabolag Biochemie i höstas bytte namn till Sandoz, tog man fram en broschyr för att förklara namnbytet. I broschyren förklaras dessutom vad generika är.

Astrazeneca (AZ) anmärker på ett antal olika formuleringar, som till exempel "den enda skillnaden [mellan originalläkemedel och generikum] är priset" och "generiska läkemedel har minst 25-50 procents lägre pris än motsvarande originalläkemedel".
Astrazeneca menar att det kan finnas fler skillnader mellan generika och originalläkemedel än pris. Det kan vara både beredningsform och tillgängliga styrkor. Att generika alltid är billigare stämmer inte heller enligt AZ.

Sandoz bestrider anmärkningarna och menar att man inte kan begära av en översiktsbroschyr att förklara alla små praktiska skillnader som kan finnas.

IGM går på AZ:s linje och tycker att formuleringen att bara priset skiljer är kategorisk och inte alltid stämmer. Vidare är det allmänt känt att påståendet att priset för generika är minst 25-50 procent lägre än originalets är både inaktuellt och oriktigt. Båda påståenden är kategoriska och oriktiga. Sandoz åläggs en IGM-avgift om 30 000 kr.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng