I USA listas fällda läkare på internet

På den amerikanska hemsidan QuestionableDoctors.org listas läkare som fällts av de granskande myndigheterna. En sådan lista är olaglig i Sverige. Här rekommenderas allmänheten istället att ringa och kontrollera sin läkare.

23 mar 2004, kl 14:14
0

Annons

Läkemedelsvärlden har tidigare skrivit om WorstPills.org, en hemsida under den amerikanska konsumentorganisationen Public Citizen. Nu kommer QuestionableDoctors.org, en hemsida som listar amerikanska läkare som av olika anledningar fällts i sitt yrkesutövande av de amerikanska myndigheterna.

Enligt sidan är det den enda allomfattande databasen som är tillgänglig för allmänheten, med information om läkare som har ålagts någon form av påföljd av de amerikanska myndigheterna under de senaste tio åren. Den innehåller data om påföljder för medicinsk felbehandling, felaktigt utskrivna läkemedel, sexuellt ofredande, kriminella handlingar, etiska avvikelser och andra brott.

Besökarna kan gratis göra en enkel sökning på fällda läkare i de amerikanska staterna och få upp namnen. För tio dollar kan man under ett år få tillgång till och skriva ut tio individuella och mer fullständiga rapporter med till exempel namn, ort och legitimationsnummer.

Stor spridning

I USA finns medicinska råd i varje stat som granskar läkarna. Dessutom kan de olika försäkringssystemen, såsom Medicare och Medicaid, utdöma disciplinstraff. Det kan även det amerikanska läkemedelsverket FDA samt Drug Enforcement Administration, som handhar ärenden med narkotika.

De amerikanska läkarna kan dömas till liknande straff som i Sverige, bland annat att legitimationen dras tillbaks, att de stängs av för en tid, att de ställs under övervakning eller att deras förskrivningsrätt begränsas.

Under 2002 var det 2864 ärenden där något straff utdelades. Motsvarande siffra i Sverige var 209 under 2002.
Den stat med flest fällda läkare per 1000 invånare var Wyoming med 11,87. Hawaii hamnade längst ner på listan med 1,07 fällningar. Questionable Doctors konstaterar att spridningen är stor och menar att många läkare hade fällts i andra delstater där de medicinska myndigheterna gör ett bättre arbete. Organisationen menar att det är troligt att många patienter skadas eller dör på grund av det dåliga disciplinära arbetet i många delstater. För att förbättra och jämna ut systemet mellan staterna behövs bland annat mer pengar, rätt personal med bättre ledarskap, ett proaktivt arbetssätt och ett bra regelverk, menar man.

Men det bästa sättet, skriver Public Citizen på hemsidan, att kontrollera en läkare är alltid att ringa till det medicinska rådet som har den mest aktuella informationen.

Bäst att ringa

I Sverige är det HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som utifrån anmälningar granskar, bedömer och eventuellt bestraffar felbehandlingar inom den svenska sjukvården. Bo Örneryd är avdelningsdirektör vid HSAN. Enligt honom är det inte möjligt i Sverige att publicera eller på internet lägga ut namn på fällda läkare.

? Nej, eftersom det strider mot Personuppgiftslagen, PUL, säger Bo Örneryd.

Han berättar vidare att både Norrköpings Tidningar och Expressen har publicerat sådana namn. Norrköpings Tidningar fälldes av Pressens Opinionsnämnd och Expressen anmäldes av flera av de berörda läkarna och förhandlingar pågår enligt Bo Örneryd.

Han är inte heller pigg på att publicera de fällda läkarnas namn i HSAN:s årsredovisning.

? Nej, eftersom det kan ifrågasätta vår opartiskhet mellan patienten och vårdpersonalen. Däremot kunde kanske tillsynsmyndigheten, Socialstyrelsen, publicera det på något sätt.

Men trots att juridiken sätter käppar i hjulet för en publicering går det att kontrollera om svenska läkare fällts. Och precis som i USA är det bäst att ringa.

? Under 2003 hade vi ungefär 10 000 förfrågningar från allmänheten, säger Bo Örneryd.

Dessutom går det att via e-post prenumerera på besluten eftersom det är allmänna handlingar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng