Utbildning påverkar läkemedelsanvändning

Kvinnor och män med högre utbildning använder mindre läkemedel än personer med enbart grundskoleutbildning.

18 mar 2014, kl 11:05
2

I årets statistik från Socialstyrelsen om läkemedel presenteras också läkemedelsanvändningen efter utbildningsnivå. Av den framgår att av de 20 största läkemedelsgrupperna används fyra grupper mer av personer med högre utbildning. För övriga grupper läkemedel är det fler personer med lägre utbildning som hämtar ut på apotek.

Män med eftergymnasial utbildning använder till exempel avsvällande medel för lokal behandling vid nässjukdomar i högre utsträckning än män med enbart grundskoleutbildning, 48,6 per 1000 invånare jämfört med 69,3.
Bland kvinnor är den största skillnaden mellan grundskole- och eftergymnasialt utbildade att längre utbildning innebär högre användning av östrogener, 84, 9 per 1000 invånare jämfört med 134,8 bland högre utbildade.
 
Förutom östrogener hämtade fler välutbildade kvinnor ut preventivmedel, tyreoidpreparat samt avsvällande vid nässjukdomar. För alla övriga medel bland de 20 största läkemedelsgrupperna var användningen högre bland de med kortast utbildning. 
Detsamma gäller män, förutom avsvällande läkemedel var användningen högre av kortikosteroider, antihistaminer och angiotensin II-antagonister bland de med högre utbildning.

Totalt fortsätter minskningen av antibiotika. Under förra året minskade antalet patienter med nästan sju procent jämfört med 2012. Samtidigt är det allt fler som hämtar ut paracetamol på recept, jämfört med 2012 var ökningen 4,6 procent.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. “Män med eftergymnasial utbildning använder till exempel avsvällande medel för lokal behandling vid nässjukdomar i högre utsträckning än män med grundskola,”
    Där blev det luddigt formulerat?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng