Annons
USA rekommenderar Gardasil för pojkar

USA rekommenderar Gardasil för pojkar

Pojkar i elva- och tolvårsåldern bör vaccineras med Gardasil mot
HPV-infektion. Det rekommenderar det amerikanska smittskyddsinstitutet.

26 okt 2011, kl 12:09
0

Annons

En rådgivande panel till det amerikanska smittskyddsinstitutet, CDC, röstade enhälligt för att elva och tolv år gamla pojkar ska börja vaccineras mot HPV med Sanofi Pastuers vaccin Gardasil. Enligt panelen skyddar vaccinet mot vissa cancerformer och kondylom, och skyddar även kvinnor från att smittas av HPV. Gruppen rekommenderade även att pojkar mellan 13 och 21 ska vaccineras. CDC har tidigare rekommenderat att flickor mellan 11 och 26 ska vaccineras med Gardasil. Enligt CDC har inte så många flickor som man hoppats på vaccinerat sig och därför hoppas man att minska infektionerna om även pojkar vaccineras.

I Sverige pågår just nu en nationell upphandling om HPV-vaccin. Glaxosmithklines vaccin Cervarix vann den första upphandlingen, men den överklagades och gjordes om. Gardasil vann den andra och senaste upphandlingen, då kondylomskyddet blev avgörande. Cervarix saknar skydd mot kondylom. Även denna upphandling har överklagats och ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten. Flera landsting ser nu över möjligheten att påbörja vaccineringar av flickor innan upphandlingen är avslutad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng