USA godkänner tredje dos för äldre och riskgrupper

USA godkänner tredje dos för äldre och riskgrupper

FDA har beslutat att alla över 65 år samt personer i riskgrupp ska få en boosterdos covid-19-vaccin.

23 sep 2021, kl 11:45
0

Annons

Alla över 65 år, personer i riskgrupp samt personer som i sina yrken utsätts för smitta ska få en tredje dos covid-19-vaccin. Det beslutar den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Beslutet gäller vaccinet från Pfizer/Biontech och den tredje dosen ska ges minst sex månader efter den andra.

Bedömt data från andra länder

Vita husets hälsoexperter har tidigare sagt att alla bör ta en tredje spruta, men FDA går alltså emot deras önskemål. FDA:s beslut gäller personer över 65 år, personer mellan 18 och 64 år som är i riskgrupp samt personer som till exempel jobbar inom vården, skolan eller på fängelser.

FDA grundar sitt beslut på säkerhet- och immunsvarsdata från den ursprungliga kliniska prövningen av Pfizer/Biontechs vaccin samt verkliga data från vaccinets effekt både i USA och andra länder. Bland annat har de tittat på data från Israel och Storbritannien, som också har godkänt en tredje dos.

Studie om deltavarianten

Myndigheten har också tittat på en analys från tillverkaren som gjorts efter att deltavarianten upptäcktes. Den visade att förekomsten av covid-19 under studieperioden juli och augusti 2021 var högre bland de deltagare som hade fått sina vaccindoser tidigare, jämfört med de som hade avslutat vaccinationen senare.

– Vi är tacksamma för råd från läkare, forskare och ledande vaccinexperter i vår rådgivande kommitté och den viktiga roll de har spelat för att säkerställa transparenta diskussioner om covid-19-vacciner, säger Peter Marks vid FDA i ett pressmeddelande.

– FDA övervägde kommitténs synpunkter och genomförde en egen grundlig granskning av de inlämnade uppgifterna för att nå dagens beslut. Vi kommer att fortsätta analysera data som lämnas in till FDA om användningen av boosterdoser av covid-19-vacciner och vi kommer att fatta ytterligare beslut vid behov baserat på uppgifterna, fortsätter han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng