Ingen traditionell Nobelfest i Stockholm i år
Foto: Istock.

Ingen traditionell Nobelfest i Stockholm i år

Pristagarna kommer i stället att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer, meddelar Nobelstiftelsen.

23 sep 2021, kl 13:55
0

Inte heller i år blir det någon traditionsenlig Nobelfest. För andra året i rad påverkas banketten av coronapandemin, och Nobelstiftelsen har i stället beslutat att pristagarna ska få ta emot medalj och diplom i sina hemländer.

– Jag tror alla vill att pandemin ska vara över men vi är inte där än. Nobelpriset är en global företeelse. Varje år utses pristagare från olika världsdelar och det är osäkerheten kring pandemiutvecklingen och möjligheterna för internationellt resande som gör att 2021 års pristagare kommer att ta emot priserna i sina hemländer, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen, i ett pressmeddelande.

Kan förhoppningsvis ha lokal publik

Som Läkemedelsvärlden tidigare har berättat har årets förberedelser för tillkännagivandet av pristagarna i medicin och fysik påverkats av coronapandemin. I dag kom även nyheten att Nobelveckan blir annorlunda.

Under Nobelveckan, som arrangeras mellan den 6 och 12 december, kommer alltså inte några pristagare att finnas på plats utan de kommer istället att få motta priset i sina hemländer. Detta kommer att vävas samman med en prisceremoni i Stadshuset i Stockholm på Nobeldagen den 10 december. Där kommer förhoppningsvis lokal publik kunna finnas på plats, skriver Nobelstiftelsen.

Den norska Nobelkommittén har ännu inte beslutat om formerna för Nobelfirandet i Oslo och håller fortfarande öppet för möjligheten att ta emot pristagare. Kommittén ska komma med besked i mitten av oktober.

Fysiska och digitala evenemang

Under Nobelveckan kommer det att vara en blandning av digitala och fysiska evenemang, som bland annat digitala Nobelföreläsningar, seminarier samt konserter i Oslo och Stockholm. I Stockholm kommer också ljusfesten Nobel week lights att hållas med ljusinstallationer runt om i staden.

På Nobelprismuseet kommer det att vara en utställning om Nobelfesten och på Nobels Fredscenter i Oslo visas i december en utställning om årets fredspris.

– När våra traditionella evenemang tar nya former ser vi fram emot att med nya format och digitala lösningar nå ut till ännu fler människor världen över och sprida den kunskap, inspiration och det hopp som Nobelpriset står för, säger Vidar Helgesen.

Vilka som tilldelas årets Nobelpris kommer att tillkännages mellan den 4 och 11 oktober.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng