Annons
Boosterdos i höst till vissa grupper i Storbritannien
Foto: Istock

Boosterdos i höst till vissa grupper i Storbritannien

Den brittiska regeringen tänker erbjuda en tredje dos covid-19-vaccin till dem som har störst behov av skydd.

10 maj 2021, kl 12:03
0

Inför vintern kommer Storbritannien att erbjuda invånare i sårbarare grupper en boosterdos av covid-19-vaccin. Det meddelade nyligen landets hälsodepartement, Department of health and social care, enligt bland andra British medical journal.

– Vi arbetar med planer för boostervaccinering som är det bästa sättet att hålla oss säkra och fria medan vi får den här sjukdomen under kontroll runt om i världen, sade hälsominister Matt Hancock i ett uttalande.

Storbritannien har köpt in 60 miljoner extradoser av vaccinet från Pfizer/Biontech som ska användas för bland annat detta syfte.

Eventuellt boosterdos till alla över 50

Hälsodepartementet har ännu inte gått ut med det exakta upplägget för boostervaccineringen. Enligt tidningen The Times och flera andra medier diskuterar de brittiska myndigheterna och regeringen att erbjuda alla över 50 år en extrados vaccin.

The Times har intervjuat landets chefläkare Chris Whitty som säger att det kan bli aktuellt med två olika erbjudanden. Dels om en tredje dos av något av de tre vacciner som används i dag och dels om ett vaccin som modifierats för att skydda mot nya varianter av coronaviruset.

Även EU-länderna förbereder sig för fortsatt vaccinering efter de inledande covid-19-vaccinationerna. Nya avtal har slutits med flera av vaccinleverantörerna och EU har nu sammanlagt avtal om 2,6 miljarder covid-19-vaccin.

I Sverige har ännu inget blivit känt om planeringen för nästa steg i vaccinationsprogrammet efter att alla över 18 år erbjudits en första vaccinomgång. Sören Andersson, chef för vaccinationsenheten vid Folkhälsomyndigheten, sade tidigare i en intervju med Läkemedelsvärlden att ”vi måste vara beredda på att vaccinera regelbundet”.

– Hur ofta kan vi dock inte säga något om än. Det är möjligt att behövs tätare intervaller i början medan viruset anpassar sig och det uppstår nya varianter. På längre sikt kanske det räcker med ganska glesa påfyllnadsdoser, sade han.