Uppmanade patienter att be om recept för receptfritt glukosamin

Anmäld: Pharma Hus
Anmälare: Jan Håkansson
Ärende: Glukosamin Pharma Nord
Ärendenr: W740
Utgång: Fälld
Avgift: Ej avgift

2 dec 2005, kl 12:17
0

Pharma Hus marknadsförde Glukosamin Pharma Nord, bland annat med en annons i tidningen ?Journalen ? din tidning i väntrummet? som distribueras bland annat till vårdcentraler. Indikationen för läkemedlet är ?symtomlindring vid lätt till måttlig artros?.

Läkaren Jan Håkansson reagerade på flera detaljer i annonsen, bland annat formuleringen ?Be din läkare om recept på förpackningsstorlekarna 270 st och
1 000 st?. Glukosamin är receptfritt i förpackningar motsvarande en månadsförbrukning av maximalt rekommenderad dos (90 st), men receptbelagt i större förpackningar. Därmed är väl tanken, skriver Jan Håkansson, att förskrivning av större mängd ska föregås av en läkares bedömning av indikation, effekt etc ? något som kräver en utförligare bedömning än patientens önskemål. Att be om en förpackning som innehåller 1 000 tabletter (ett års förbrukning i maximal dos) är inte heller förenligt med reglerna för receptförskrivning.

I annonsen anges inte heller att indikationen för glukosamin är lätt till måttlig artros utan endast det vidare begreppet ledbesvär som kan bero på fler orsaker än artros.
I sitt svar anger Pharma Hus att de beslutat dra in annonsen omedelbart från de medier som ej gått i tryck. Annonsen ska omarbetas så indikationen klart framgår. Förpackningsstorleken 1 000 st ska avlägsnas eftersom den inte är aktuell för privatpersoner utan institutioner. Texten ska dessutom ändras så att det klart framgår att recept kan erhållas efter en läkares bedömning.

Receptbelagda läkemedel får inte marknadsföras mot allmänheten och inte heller antyda andra indikationer än de som Läkemedelsverket fastställt. IGM finner att annonsen strider mot god branschsed och artikel 102 i Regler för läkemedelsinformation. Men eftersom Pharma Hus inte är medlem av Läkemedelsindustriföreningen LIF kan ingen IGM-avgift åläggas företaget.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng