Annons för Ipren åsidosatte inte tidigare NBL-beslut

Anmäld: Pfizer (P)
Anmälare: Astrazeneca
Ärende: Ipren
Ärendenr: N742
Utgång: Friad
Avgift: AZ betalar 20 000 kr

2 dec 2005, kl 12:14
0

Pfizer (P) marknadsför Ipren (ibuprofen) som tillhör gruppen NSAID. I ett tidigare ärende, IGM W626/04 (refererat i Läkemedelsvärlden 10/04) och NBL 707/04 (Läkemedelsvärlden 1-2/05) fälldes påståenden som ?En trygghet för föräldrarna är att förgiftningsrisken för ibuprofen är mycket liten. Det finns en hög säkerhetsmarginal vid överdosering. Ibuprofen är till exempel avsevärt mycket säkrare än paracetamol vid överdosering?? under rubriken ?Låg förgiftningsrisk?.

I en annons för Ipren i bland annat Medicinsk Axess nr 3/05. Rubriken var ?Nyhet! Nu finns Ipren även för barn.? Under punkten ?Låg toxicitet vid överdosering och felanvändning? fanns bland annat påståendet ?En trygghet, inte minst för föräldrar, är att förgiftningsrisken vid en eventuell överdosering eller felanvändning av ibuprofen är mycket liten. Det finns en hög säkerhetsmarginal hos ibuprofen mellan terapeutisk dos och allvarlig toxisk dos ? högre än för preparat med paracetamol??
Astrazeneca (AZ) ansåg att annonsen åsidosatt NBL:s tidigare beslut och vände sig direkt till NBL med en anmälan. AZ menade att annonsen vid såväl en flyktig som en mer eftertänksam läsning förmedlar samma budskap rörande låg förgiftningsrisk.
P avvisade anmärkningen och hävdade att budskapet skiljer
sig väsentligt från det tidigare fällda.

NBL fann att P anpassat budskapet efter det tidigare beslutet där NBL kritiserade påståendet att ibuprofen är avsevärt mycket säkrare vid överdosering. I den nya texten finns inte längre något generellt påstående om att ibuprofen är mycket säkrare än paracetamol vid överdosering. Jämförelsen begränsas nu till säkerhetsmarginalen mellan terapeutisk dos och allvarlig toxisk dos.

Med detta anser NBL att Pfizer inte åsidosatt NBL:s tidigare beslut så som Astrazeneca påstått. Därmed ska Astrazeneca betala en NBL-avgift om 20 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng