Annons

Mini-Pe är ett minipiller och inget p-piller

Anmäld: Pfizer
Anmälare: Lena Wingheim, Anette Gruvhagen
Ärende: Mini-Pe
Ärendenr: W741
Utgång: Fälld
Avgift: 40 000 kr

2 dec 2005, kl 12:19
0

Annons

Vid Sesam-mottagningen i Växjö arbetar barnmorskorna Lena Wingheim och Anette Gruvhagen (WoG). När de läste en informationen i en folder som riktar sig till patienter reagerade de och gjorde en anmälan till Informationsgranskningsmannen, IGM. Foldern informerade om Mini-Pe, som benämndes som ?det östrogenfria p-pillret?.

Visserligen finns ett annat läkemedel, Cerazette från Organon, som använder samma påstående, men i det fallet är det rimligt eftersom Cerazette har samma glömsketolerans som sedvanliga kombinations-p-piller till skillnad mot Mini-Pe. Formuleringen innebär därför falsk marknadsföring, anser WoG i sin anmälan.
Pfizer svarar med att Mini-Pe enbart innehåller ett gestagen, noretisteron, som liknar kroppseget progesteron. Mini-Pe innehåller alltså inget östrogen och hänförs till ?östrogenfria p-piller?. Egenskaper som säkerhet och glömsketolerans har enligt Pfizer inget att göra med definitionen ?östrogenfritt p-piller? och bestrider anmärkningen.

IGM konstaterar att beteckningen p-piller i dagligt tal bland barnmorskor och gynekologer avser kombinationspreparat som innehåller östrogen och gulkroppshormon, progesteron. En annan grupp preventivtabletter med annan verkningsmekanism, säkerhet och effekt kallas minipiller, är alltid östrogenfria och innehåller endast gestagen (som exempelvis Mini-Pe). En skillnad i effekt är att ägglossningen inte påverkas. Den så kallade glömskemarginalen, den försening ett piller kan tas utan att risken för oönskade graviditeter ökar, är upp till sex timmar för minipiller men upp till tolv timmar för p-piller.

Cerazette anses speciellt för att det har samma effekt som p-piller, trots att det inte innehåller östrogen utan enbart ett gestagen (desogestrel). Av den anledningen kallas Cerazette inom professionen för ett östrogenfritt p-piller.
I SPC för Mini-Pe omskrivs att medlet är ett så kallat minipiller och hur detta minipiller skiljer från kombinationspreparat.
Mini-Pe är visserligen östrogenfritt men kan inte jämföras med konventionella p-piller och påståendet ?östrogenfritt p-piller? är därför ägnat åt att vilseleda anser IGM.

Foldern strider mot artikel 4 i Regler för läkemedelsinformation och Pfizer har handlat i strid med god branschsed. Eftersom överträdelsen anses vara enkel bestäms IGM-avgiften till 40 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng