Tvist om leveransskyldighet för parallellimporterat

Gäller leveransskyldighet också av parallellimporterade läkemedel. Om detta råder delade meningar. Ja anser Läkemedelsverket. Nej menar partihandlaren Tamro.

17 jun 2010, kl 12:18
0

I och med omregleringen fick apoteken möjlighet att själva förhandla med parallellimportörer om priset på dessa läkemedel. Genom att förhandla till sig ett bättre pris än det som fastställts av TLV kan apoteken öka sin vinst.

Men innebär
avtalen också att en apotekskedja som inte har avtal med en viss parallellimportör inte heller kan beställa hem den varan?

Den frågan
har nu hamnat på Läkemedelsverkets bord efter att man fått förfrågan från ett apotek som nekades leverans av Zyprexa Orifarm som var den enda tillgängliga, förutom originalet. Orginalet innebar vid det tillfället en merkostnad på nästan 100 kronor för patienten. Skälet till att Tamro nekade var att Orifarm hade ett avtal med Apoteket AB och Tamro därför bara levererade varan till en konkurrerande apotekskedja.

Enligt Hans Wahlén
vd på Tamro är ett resultat av den nya marknaden avtal mellan apotek och parallellimportörer som innebär att varan bara levereras till den kedja som har avtalet.
? Och det kan väl ses som rimligt eftersom ingen patient kommer i kläm.
Det viktiga är, säger han att originalet alltid finns och kan levereras till alla apotek.
? Resten är ju så att säga överkurs.
Det här, menar han, är inte ett medicinskt problem för patienten, utan snarare resultatet av hur man löst prissättningsmekanismerna för de parallellimporterade medlen.
? Vi har gjort en noggrann utredning och svaret från juristerna är entydigt. Enligt dem finns det inte någon leveransskyldighet när det gäller parallellimporterade läkemedel.

Om detta håller
dock Bengt Berglund som utreder frågan på Läkemedelsverket inte med. Enligt honom har det inte någon betydelse att det handlar om parallellimporterade läkemedel.
? Nej jag anser att det är ganska glasklart att partihandlarna har skyldighet att leverera de läkemedel de har till samtliga apotek. Vår ståndpunkt är att de inte kan leveransvägra.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng