Tveksamt om parallellimport sänker kostnader

Forskare i Storbritannien ifrågasätter samhällsvinsterna med parallellimporterade läkemedel. De enda vinnarna är importörerna själva, är deras slutsats.

15 jan 2004, kl 10:54
0

Annons

De flesta europeiska länder har lagar för att uppmuntra användning av parallellimporterade läkemedel, i tron att det minskar kostnaderna för läkemedel. Men forskare från London School of Economics ifrågasätter nu i en studie den samhälleliga vinsten med parallellimporterade läkemedel, enligt The Pharmaceutical Journal.

Forskarna har tittat på sex EU-länder och konstaterar att förtjänsten för samhället är marginell. Enligt studien har det engelska sjukvårdssystemet sparat kanske två procent på parallellimporten, medan parallellföretagens vinstmarginal är nästan 50 procent. I Sverige finns idag ett tiotal aktiva parallellimportörer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng