Nytt läkemedel gav effekt på svår cancersmärta

Ett nytt icke beroendeframkallande läkemedel, ziconotide, som utvecklats ur gift från en snäcka gav signifikant effekt på svår smärta vid cancer och AIDS.

14 jan 2004, kl 16:06
0

Annons

Resultaten av en ny studie som nyligen publicerades i JAMA visar att mer än hälften av svårt sjuka patienter med cancer eller AIDS, som inte svarade på annan behandling, lindrades när de fick läkemedlet ziconotide (tidigare SNX-111).
Läkemedlet verkar genom att blockera spänningskänsliga kalciumkanaler av N-typ som finns vid presynaptiska nervterminaler. Det är den första kliniska studien med ett sådant läkemedel och det har utvecklats ur gift från en snäcka.
Forskare vid John Hopkins School of Medicine, Baltimore USA, behandlade 111 patienter med cancer eller AIDS med ziconotide eller placebo. Merparten av patienterna fick morfin när studien startade.
Resultatet blev att 53 patienter som fått ziconotide hade moderat till fullständig kontroll av smärtan jämfört med 17,5 i placebogruppen.
Forskarna har även en pågående studie med en kombination av ziconotide och morfin som snart är klar och den kommer enligt forskarna att ge ännu bättre resultat. De räknar med att det då behövs lägre dos av båda läkemedlen vilket ger mindre biverkningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng