Annons

Generikautbyte hotar mindre företag

Recip menar att Läkemedelsverkets lista över utbytbara läkemedel snedvrider konkurrensen och hindrar utvecklingen av nya mediciner.

16 jan 2004, kl 10:49
0

Därför har Recip nu vänt sig till domstol för att riva upp verkets beslut att jämföra två av företagets läkemedel med andra billigare preparat.

– Vi har lagt ner miljonbelopp på att vidareutveckla Kalcipos D-tugg. Det släpptes på marknaden i september och har hittills sålt för 8 000 kronor, säger Recips vd Lars Backsell i en artikel i Sydsvenska Dagbladet.

Det är nu länsrätten i Uppsala som ska pröva fallet. Förhandling är utsatt till februari månad. På Läkemedelsverket säger chefsjurist Anna-Maria Åslundh Nilsson att man får ta emot flera klagomål från läkemedelsföretag som inte är nöjda med utbyteslistorna.

– Vi har ett par fall som ska prövas i domstol. Men jag vill inte uttala mig förrän jag satt mig in i ärendena, säger hon.

Slår undan benen

Enligt Recip går Läkemedelsverket för långt och tar med för många produkter på utbyteslistan ? allt för att spara så mycket pengar som möjligt.

– Det här är en oerhört viktig fråga för små och medelstora läkemedelsföretag. Det slår undan våra möjligheter att bedriva forskning och utveckling av nya läkemedel, säger Lars Backsell.

I Recips vidareutveckling av Kalcipos D-tugg har man bland annat gjort den lättare att svälja samt gjort förpackningen lättare att öppna.

– Samtliga är små förändringar men för patienterna, som ofta ska ta medicinen under hela livet, är det förbättringar, säger Lars Backsell.

Prisskillnaden är inte stor. Recips produkt kostar 136,50 kronor för 90 tabletter. En av konkurrenterna kostar 130 kronor för 100 tabletter.

– Men det räcker för att Apoteket alltid ska välja något av de billigare alternativen. Konsekvensen blir att konsumtionen styrs mot läkemedel som inte är lika bra för patienten och att vidareutvecklingen av nya läkemedel försvåras, säger Lars Backsell.