Många läkemedel saknar bipacksedel

Många läkemedel säljs utan godkänd bipacksedel, trots att detta är förbjudet enligt en lag från 1999.

20 jan 2004, kl 12:06
0

Annons

Anledningen är främst att Läkemedelsverket inte hinner med att granska bipacksedlarna i tid, enligt SVT:s Rapport. Därför använder företagen ofta bipacksedlar som inte godkänts av myndigheten ? vilket är ett lagbrott. I vissa fall saknas bipacksedel helt och hållet.


Flera läkemedel saknar idag bipacksedel överhuvudtaget, enligt Rapports granskning. Det gäller till exempel Bactrim, Trivina, Antabus, Somadril, Somadril Comp och Tryptizol.

Enligt Läkemedelsverket saknar 40-50 läkemedel bipacksedel.

– Det här handlar om resursbrist. Många personer och chefer före mig har jobbat med frågan med olika strategier, men man har inte lyckats på grund av den enorma ärendetillströmningen. Man tvingas göra en prioritering av vilka ärenden som är viktigast att jobba med. Vi har bedömt marginalnyttan med dessa åtgärder som mindre än vad man uppnår med andra uppgifter, säger Thomas Kühler, direktör vid Läkemedelsverket, till SVT.


 


 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng