Läkemedelsvärlden på plats i Luxemburg

Idag inleds huvudförhandlingarna i rättegången mellan svenska staten och Bringwell:s förre vd Krister Hanner i EG-domstolen. Ärendet kan komma att avgöra apoteksmonopolets framtid i Sverige. Läkemedelsvärlden följer rättegången på plats i Luxemburg.

20 jan 2004, kl 12:48
0

Annons

Huvudfrågan som domstolen väntas ta ställning till är huruvida det är förenligt med EG-rätten att Apoteket AB har ensamrätt på försäljning av receptfria läkemedel i Sverige. Upprinnelsen är att företaget Bringwell 2001 sålde rökavvänjningsläkemedel i en butik i Stockholm, och polisanmäldes av Läkemedelsverket för detta. Stockholms tingsrätt bordlade ärendet och vände sig till EG-domstolen för vägledning.

Inom tre till sex månader efter de muntliga förhandlingarna idag ska generaladvokaten Phillippe Léger komma med sitt vägledande utlåtande, som sedan följs av en slutlig dom i EG-domstolen.

Läkemedelsvärlden återkommer med vidare rapportering, samt ett reportage kring ärendet och huvudförhandlingarna, i nummer 3/04.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng