Annons

Nya avancerade metoder prövas vid svår hjärtsvikt

Läkemedel, hjälphjärtan och biventrikulär pacemaker är alternativ till hjärttransplantation vid svår hjärtsvikt.

21 jan 2004, kl 10:30
0

Annons

Patienter med svår hjärtsvikt är en särskilt utsatt grupp. Farmakologisk behandling av patienter med mycket dålig hjärtfunktion är komplicerad och kräver kombination av många läkemedel, periodvis genom intravenös tillförsel. Hjärttransplantation är en behandlingsmöjlighet endast för vissa patienter.

Även på svårt sjuka
Det har gjorts försök med olika typer av rekonstruktiv hjärtkirurgi som har gått att genomföra även på svårt sjuka patienter. Myokardreduktion, som ger en volymminskning och därmed ett gynnsammare hjärtarbete, är en metod. En annan möjlighet är att stärka hjärtarbetet genom att utnyttja bröstkorgsmuskulaturen, så kallad kardiomyoplastik. Dessa avancerade operationstekniker betraktas dock fortfarande som experimentella.
Ytterligare en möjlighet är att använda så kallade LVAD (left ventricular assist devices). Det är sofistikerade små pumpar eller mekaniska hjärtan som kan inplanteras och fungera som hjälphjärtan inför en senare transplantation. Tekniken utvecklas snabbt och i framtiden kan dessa pumpar eventuellt utgöra alternativ till transplantation.

Ny typ av pacemaker
Biventrikulär pacemakerbehandling är en relativt ny metod för att förbättra hjärtats pumpförmåga. Förutom de två traditionella elektroderna till hjärtats högra förmak och kammare har man även en extra elektrod som placeras i ett blodkärl ovanpå vänster kammare. Det är för att samordna sammandragningarna i kamrarna på ett bättre sätt. Metoden är dyr, men sparar in på kostnader för sjukhusvistelse.
? Vi vet ännu inte i hur stor utsträckning metoden ska tillämpas, det är en kostnadsaspekt, säger professor Karl Swedberg vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Inte utvärderade
Han betonar att ingen av de nya kirurgiska möjligheterna är utvärderade i randomiserade kliniska studier.
Han vill också stryka under att läkemedelsbehandlingen vid hjärtsvikt har varit mycket framgångsrik under de senaste tio till femton åren och att behandlingsvinsterna har få motsvarigheter i modern medicin.
? Med rätt genomförd behandling kan man göra väldigt mycket nytta. Det är också väldigt få som kan bli hjärttransplanterade på grund av donatorbristen, så det är inte en framkomlig väg, säger han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng