Tummen ner för EU-förslag om patientinformation

EU:s förslag om läkemedelsinformation till allmänheten är en seg historia. Kommissionens senaste förslag på utformningen strider fortsatt mot de svenska grundlagarna, enligt regering och riksdag.

2 apr 2012, kl 11:59
0

Annons

Just före årsskiftet var EU-direktivet om läkemedelsinformation uppe i ministerrådet och möttes där med kalla handen. Förslaget har också granskats av den svenska regeringen, konstitutionsutskottet och socialutskottet. Slutsatsen är att förslaget till regler inte är kompatibelt med den svenska grundlagen. Förslaget går ut på att den information som företagen ska få lämna till allmänheten först ska godkännas, antingen av EMA eller en svensk myndighet, vilket i Sverige är ett brott mot tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetslagstiftningen.

Även om det i
det senaste förslaget finns en ansats att värna de olika konstitutionella systemen i medlemsländerna, anser socialutskottet och konstitutionsutskottet att det är tveksamt om de här ändringarna räcker. Frågan har nu också varit uppe i riksdagen som gick på samma linje.
Sverige är inte ensamt om att vara kritiska till det här direktivet som nu stötts och blötts i snart tio år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng