Trots rättstvist
kan Fosamax bytas ut

Sedan förbudet mot försäljning av generiskt alendronat upphävts kan originalet Fosamax bytas ut mot detta. Förutsatt att det är parallellimporterat.

17 nov 2006, kl 15:27
0

Annons

I mitten av oktober beslutade Svea Hovrätt att upphäva försäljningsstoppet av generiskt alendronat, i väntan på dom i patenttvisten mellan originalföretaget MSD och generikaföretagen.
Trots att MSD, i ett annat mål, överklagat Läkemedelsverkets beslut att osteoporosmedlet Fosamax ska vara utbytbart mot generiskt alendronat – ett ärende som ännu inte är avgjort – anser Läkemedelsverket att det går att byta Fosamax mot generiskt alendronat.

– Eftersom det finns parallellimporterat Fosamax kan apotekspersonal byta mot generiskt alendronat, säger Cecilia Ulleryd på Läkemedelsverket.

Förutsättningen är att läkaren enbart skrivit Fosamax på receptet, alltså inte Fosamax MSD, då är produkten inte utbytbar. Eftersom parallellimportörerna inte överklagat beslutet om utbytbarhet anser Läkemedelsverket att deras tolkning är riktig.

Det gör naturligtvis inte MSD. Men tillsvidare gäller alltså utbyte mellan parallellimporterat Fosamax och de generiska produkterna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng