Dubbla förpackningar skydd mot förfalskning

För att förhindra att förfalskade läkemedel kommer in i den legala distributionskedjan, alltså när läkemedlen säljs via apotek, vill Pfizers vd Niklas Prager förbjuda ompackning av läkemedel. Hans förslag är istället dubbla förpackningar.

17 nov 2006, kl 14:17
0

Annons

I Europa har man vid ett flertal tillfällen beslagtagit förfalskningar i den legala distributionskedjan, säger Niklas Prager. Bland annat har man funnit förfalskningar av Pfizers Lipitor i England och Holland.

Visserligen är det ovanligt, i Sverige har inga sådana beslag gjorts. Men, menar Niklas Prager, det kan vara en tidsfråga.

– Vi har en lagstiftning på europeisk nivå som minimerar riskerna.

Men att det i Europa finns så få upptäckta fall inom den legala hanteringen menar han också beror på att myndigheterna inte arbetar med frågan.

– I England har den engelska läkemedelsmyndigheten nu börjat arbeta mer strukturerat och då har man också hittat förfalskningar i den legala kedjan.

Dold agenda

Göran Heintz, ordförande i parallellimportörernas organisation, FPL, menar att Pfizer har en dold agenda som handlar om att göra parallellimport omöjlig.

– För oss är förfalskade läkemedel naturligtvis lika allvarligt som för de stora bolagen. Kommer sådana in via våra kanaler vore det förödande för vår verksamhet. Det är ju en kriminell verksamhet.

Parallellimporten som den bedrivs idag är inte ett större problem än någon annan distributionskedja, hävdar han.

– Man skulle till och med kunna påstå att vi gör en andra säkerhetskontroll.

Niklas Prager menar att de satsningar som görs på säkra förpackningar, och som myndigheterna kräver, omintetgörs när det samtidigt är lagligt att packa om produkterna.

En lösning han föreslår, ?om man vill ha parallellimport?, är att importörerna får packa den obrutna originalförpackningen tillsammans med bipacksedel i en ny förpackning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng