Annons

Tredaptive tas från marknaden

MSD har beslutat att ta det blodfettssänkande medel Tredaptive från marknaden. Anledningen är att det inte tycks minska risken för allvarlig hjärt-kärlsjukdom.

11 jan 2013, kl 16:07
0

Annons

Tredaptive innehåller en kombination av laropiprant och nikotinsyra och används för att sänka vissa typer av kolesterol. Företaget bakom läkemedlet, MSD, meddelar nu att de beslutat att ta produkten från marknaden.

Beslutet grundar sig på preliminära resultat från långtidsstudien HPS2-THRIVE. Dessa visar att behandling med Tredaptive inte minskar riskerna att drabbas av allvarliga hjärt-kärlhändelser jämfört med statinbehandling. Medlet tycks däremot öka risken för allvarliga biverkningar.

I december inledde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en utredning av nyttan och riskerna av Tredaptive efter att preliminära resultat från långtidsstudien blivit kända. EMAs kommitté för farmakovigilans PRAC rekommenderade efter genomgången att medlet tas från marknaden. MSD förekommer nu beslut från EMA genom att dra in produkten.

I Sverige behandlas idag omkring 700 personer med Tredaptive. MSD uppger att det nu arbetar med att informera förskrivare och berörda myndigheter för att hitta alternativa behandlingssätt för patienter som idag står på preparatet.

Biverkningarna beskrivs som allvarliga, dock inte livshotande, och har inträffat inom områdena blodet och lymfsystemet, magtarmkanalen, infektioner, ämnesomsättning, muskler och skelett, andningssystemet och huden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng