Annons

Inte mindre knäartros med vitamin

Tillskott av vitamin D hjälpte vare sig mot smärta eller förbättrade ledfunktionen hos personer med knäartros.

11 jan 2013, kl 12:03
0

Annons

Tidigare studier har antytt att personer som drabbats av artros i höft- och knäleder kan bromsa sjukdomsförloppet med hjälp av vitamin D. Men resultatet från en ny amerikansk studie av 146 patienter visar inte på någon effekt av vitaminet.

I studien lottades patienterna, som alla hade knäledsartros, till en behandling med antingen dagliga doser med vitamin D eller placebo under två års tid. I studiens inledning gavs personerna i vitamingruppen 2 000 IE vitamin D dagligen. Om de inte nådde upp till en nivå i blodet på minst 36 nanogram 25-hydroxyvitamin D per milliliter blod ökades dosen.

Resultaten som publicerats i JAMA, kunde inte visa på någon minskad smärta i den grupp som fick vitamin D. Dessa hade inte heller någon mindre förlust av benbrosk eller bättre knäfunktion än de i kontrollgruppen. Forskarna skriver att det är möjligt att en behandlingstid längre än två år kan ge resultat.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng