Annons
Tre biosimilarer får tummen upp

Tre biosimilarer får tummen upp

Biosimilarer mot diabetes och osteoporos fick nyligen klartecken för att godkännas i EU.

14 nov 2016, kl 11:11
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté CHMP ger tre biosimilarer positivt utlåtande.

Lusidna med den aktiva substansen insulin glargine används för att behandla diabetes. Insulin glargine är en långtidsverkande insulinanalog som binder specifikt till den humana insulinreceptorn, vilket resulterar i samma farmakologiska effekt som humnat insulin. Lusidna är en bisosimilar till den befintliga produkten Lantus och bedöms ha likvärdig effekt och säkerhetsprofil.

Även biosimilarerna Movymia och Terrosa rekommenderas godkännande för behandling av benskörhet, ospeoporos. Båda produkterna innehåller den aktiva substansen teriparatide som är aminoterminalen av humant paratyroideahormon.

Genom att interagera med hormonets receptor har substansen en anabol effekt på ben med ökad bentäthet som följd. Både Movymia och Terrosa är biosimilarer till den existerande produkten Forsteo och har visat likvärdig effekt och säkerhet.

CHMP rekommenderade även godkännande av Afstyla, lonoctocog alfa, för behandling av blödning hos patienter med hemofili A, Vemlidy, tenofovir alafenamid, för behandling av kronisk hepatit B och Fiasp, insulin aspart, för behandling av diabetes.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng