Annons
Tre apotek utan läkemedelsansvarig

Tre apotek utan läkemedelsansvarig

Även brister i dokumentation av personalens kompetens och ansvar framkom vid Läkemedelsverkets tillsyn.

14 mar 2017, kl 13:36
1

Läkemedelsverket genomförde oanmälda inspektioner på 28 olika apotek i landet under hösten 2016. Det var vid dessa inspektioner det framkom att läkemedelsansvariga saknades på tre apotek. Vid tillsynstillfällena hade apoteken inte haft någon läkemedelsansvarig sedan våren. De saknades även plan för ersättare.

Det framgår i Läkemedelsverkets tillsynsrapport för öppenvårdsapotek som publicerades idag.

Under rubriken temainspektioner, som särskilt rörde bemanning och kompetensförsörjning i egenvården, hittade Läkemedelsverket 86 avvikelser.

Sjutton av avvikelserna handlade om att personalen i egenvården saknade dokumentation som visade personalens grundkompetens. På 20 av apoteken var dokumentationen också bristfällig när det gällde personalens genomgångna kompetensutveckling.

Brister i egenkontrollen utgjorde 31 avvikelser. Det handlade bland annat om att personalen inte hade tagit del av relevanta instruktioner och att ansvarsbeskrivning för den som var ansvarig för egenvården saknades.

”Resultatet pekar på att många apotek inte kan visa att den personal som arbetar med information och rådgivning har den kompetens som krävs”, skriver Läkemedelsverket i sin rapport. Om det beror på att personalen saknar kompetens, eller på att de inte har sparat examensbevis är inte klart. Men myndigheten slår fast att apoteken hur som helst inte har säkerställt att den personal som jobbar med information och rådgivning har den dokumenterade utbildning som krävs för detta.

I Sverige finns idag drygt 1 400 öppenvårdsapotek. Läkemedelsverket har tillsynsansvar för samtliga.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Värdelös artikel, ingen specifikation av apotek utan läkemedelsansvarig och alla andra avvikelser. Som konsument vill jag preferera apotek utan alla dessa förfärliga anmärkningar. 
    Kommers framför allt, patientsäkerheten ej viktig – sådana ställen vill jag definitivt undvika och önskar att de går i konkurs.
    Relaterad till som ovan: min tillit till apotek har därmed tagit slut. Vid nästa besök kommer jag att kräva information om personalens kompetens, eller handla utomlands.
    Skandalöst att omyndig förklara konsumenter och censurera nyheter, tror ni att vi inte kan tänka? Varför skall alltid förövare skyddas?
    Det var sista gången jag har tagit del av era nyheter, ty det är bortkastad tid.