Annons
Ny stängning av apotek efter inspektion

Ny stängning av apotek efter inspektion

För tredje gången i år stänger Läkemedelsverket ett apotek på grund av brister i verksamheten.

25 apr 2023, kl 15:15
0

Annons

Läkemedelsverket har åter beslutat om en stängning av apotek. Denna gång handlar det om Bäckby apotek i Västerås. Apoteket drivs av företaget Swedland pharma AB.

Det var vid en uppföljande inspektion som Läkemedelsverkets inspektörer konstaterade så pass allvarliga brister att verksamheten inte fick fortsätta. Stängningen är dock tillfällig. Om apoteket rättar till bristerna i patientsäkerheten kan myndigheten ta förnyad ställning och eventuellt låta verksamheten öppna igen.

– Det ska vara patientsäkert att handla på apotek. De brister som har framkommit är allvarliga. Det är sammantaget några grundläggande delar inom kvalitet och säkerhet som saknas för att apoteket ska kunna hålla öppet. Vad bristerna rör sig om i detalj kan vi inte berätta, med hänvisning till sekretess, säger Mariann Rinse, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Förbudet gäller omedelbart och fram till dess Läkemedelsverket fattar ett nytt beslut. Läkemedelsverket har inte fått några rapporter från kunder som besökt det aktuella apoteket.

Enligt Läkemedelsverket är apoteksstängningar ovanliga åtgärder. Men detta är tredje gången hittills under 2023 som myndighetens inspektörer stänger ett apotek. Årets första apoteksstängning gällde ett apotek på Sveavägen i Stockholm. Det har senare fått öppna igen.

I ett annat fall i år var dock bristerna så allvarliga att apoteket miste sitt tillstånd och måste stänga permanent.