Annons
Farligt när media inte skiljer på åsikter och fakta

Farligt när media inte skiljer på åsikter och fakta

Chefredaktör Ingrid Helander bloggar om det journalistiska haveriet i Sveriges Radios Studio Ett.

14 mar 2017, kl 09:44
6

Jag missade gårdagens direktsändning av Studio Ett på grund av hämtning av barn. Och tur var väl det. Ett värre public service-haveri är svårt att tänka sig. När jag väl fick möjlighet att lyssna kunde jag åtminstone pausa inslaget med jämna mellanrum för att hämta andan. Det behövdes.

För dig som missade programmet, och då mer specifikt inslaget om det pågående mässlingsutbrottet i Stockholm kan det kort sammanfattas med: smittskyddsläkare i Stockholm kommenterar det pågående utbrottet. Annan person som bloggar om ”hälsosamt familjeliv” berättar om varför hon har valt att inte vaccinera sitt yngsta barn sedan hon börjat ”läsa på mer om kost och hälsa och börjat bygga upp sitt immunförsvar.”

Inte EN gång får hon frågan om vad hon baserar sin kunskap på eller hur hon ställer sig till den samlade vetenskapens kompetens inom området.

Läs hela blogginlägget här.

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Jag är född 1939. Uppfödd i en större bruksort. Vi fick alla mässling i “lämplig ålder”. Eftersom våra mammor också haft mässling så vidarebefordrade de ett skydd för oss när vårt immunsystem inte var moget. När skyddet från mamma avtog och vårt eget immunsystem mognat, klarade vi väl av en mässlingsinfektion. Sedan var vi immuna för livet. Ingen levde i någon skräck för mässling eller någon annan barnsjukdom. Det tillhörde barndomen.
  Vi fick inte febernedsättande medel, vi fick inte antibiotika men vi fick extra fiskleverolja . Jag hörde aldrig talas om någon som fick några men eller dog av en naturlig mässingsinfektion. I så fall hade det blivit allmänt känt på byn. Nu har inga mammor haft naturlig mässling
  (men vaccinerade) och kan i således inte överföra skydd till sina späda barn. Därför har mässling bivit en farlig sjukdom tack vare vaccineringen.
  Spädbarn drabbas. Vuxna drabbas också, vilket är allvarligt, vaccin ger inte det livslånga skydd som en naturlig smitta gör.
  Jag skulle ha velat veta hur många av de drabbade barnen som man talade om i programmet som var vaccinerade. Nästan alla barn i Sverige är ju vaccinerade mot mässing så sannolikheten är stor för att dessa barn var vaccinerade som vid alla andra utbrott av mässling.
  Något som jag alltför ofta stöter på, är att mina jämnårigas barnbarn blivit allvarligt sjuka efter mässlingsvaccinering eller annan vaccinering.
  Det är nog tyvärr så att vi inte kan utrota mässling eftersom vi stört biologiska balansen mellan oss och smittämnena.

  • Det du skriver Margareta Lundström stämmer inte. Mammor som är vaccinerade för över antikroppar via amning som skyddar mot mässling. Sluta sprida lögner om vaccin. Vacciner räddar liv!

   • Vacciner skapar ett antikroppssvar med IgG, medan den typ av antikroppar som överförs via bröstmjölk nästan enbart är IgA. Inte lika bra alltså.

  • @Margareta Lundström.
   Du lever tyvärr i villfarelsen att “ingen varken fått men eller dött av mässling” – Jag kan ta min egen uppväxt som ett motsatt exempel. Jag är född på 1960-talet och var 9 år när jag fick mässling, och jag fick en komplikation i form av ett ärr på hornhinnan, dvs en synskada på ena ögat av mässlingen – en synskada har jag nu levt med i 45 år. Min yngste bror som då var 5 månader smittades också och blev så sjuk att han blev inlagd på sjukhus och det var risk för hans överlevnad ett tag innan de fick bukt med sjukdomen- så dravlet om att “mammornas skydd” skulle existera är enbart hörsägen och fantasier, likaså att fiskleverolja (A-D vitamin) skulle vara någon mirakelkur mot virusinfektioner. Att ni inte fick något mot feber och så berodde nog helt enkelt på att det inte fanns något sådant tillgängligt. Om du söker i seriösa historiska källor så kommer du att förstå att de barnsjukdomar du bagatelliserar så faktiskt har skördat många många liv genom åren.

 2. De drabbade i det pågående mässlingsutbrottet i Stockholm uppges samtliga vara ovaccinerade.

 3. Noteras kan att i det pågående mässlingsutbrottet i Rumänien där strax över 3000 fall rapporterats till den 17 mars var över 96% ovaccinerade c.2,5% hade fått en dos och c.1% hade fått två doser… Dödligheten har varit ovanligt hög – omkring 0,5% – även om dödsfallen alla har inträffat hos immunkomprimerade individer eller individer med underliggande sjukdomar. Och detta endast efter en nedgång i vaccinationsgrad från 96% 2007 till 88% 2013.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng