?Tolkningen av nya etikavtalet ska inte överlämnas till industrin?

Landstingsförbundet får inte överlåta till industrin att tolka innebörden i det nya etikavtalet med industrin. Därför bör man skapa en egen tolkningsgrupp, föreslår företrädare från landstingen.

23 aug 2004, kl 12:42
0

Annons

En ny överenskommelse mellan Läkemedelsindustriföreningen, Lif, och Landstingsförbundet om läkemedelsinformation och utbildning är nu klar.

Det nya avtalet ska börja gälla från och med nästa år, men på industrisidan säger man sig tillämpa avtalet från och med i sommar.

? Och vi har egentligen gjort det sedan ett år tillbaka, säger John Ahlmark på Lilly.

? Vi är numera mycket restriktiva med luncher och middagar.

Han beskriver det som en lättnad att avtalet nu är klart.

? Nu är det tydligt vad som gäller.

Tolkningen viktig

Michael Hoffman, ordförande i Östergötlands läkemedelskommitté och Bodil Ericsson på Läkemedelsrådet i Region Skåne varnar för glidningar i det nya avtalet.

? Problemet var egentligen inte det tidigare avtalet, utan den praxis som utvecklades för till exempel produktinformation och utbildning, säger Michael Hoffman.

Ett problem är, menar han och Bodil Ericsson, att industrin genom IGM (Industrigranskningsmannen) och NBL (Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation), där Landstings- förbundet inte är företrätt, skaffat sig tolkningsföreträde.

? Jag tror att Landstingsförbundet ska fundera på en egen tolkningsgrupp, som följer upp hur avtalet följs, säger Bodil Ericsson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng