Annons

Tio nya cancerläkemedel per år tror Lif

I juli 2007 bestämde regeringen att starta en utredning om en nationell
cancerstrategi. Kerstin Wigzell utsågs till utredare och  i början av nästa år ska presentera sin plan.

18 aug 2008, kl 10:57
0

 Som en del i utredningen har Kerstin Wigzell bett Läkemedelsindustriföreningen, Lif, om ett underlag för att se hur det ligger till med läkemedelsutvecklingen vad gäller cancer. Till sin hjälp har Lif tagit två externa experter, docent Nils Wilking onkolog vid Karolinska Institutet och professor Bengt Jönsson vid Handelshögskolan i Stockholm. Dessa har tagit fram rapporten i samarbete med en särskild cancergrupp inom Lif.

I rapporten lyfter författarna fram några huvudpunkter. En är att antalet nyintroducerade cancerläkemedel kraftigt kommer att öka. Ett tiotal nya preparat varje år tror de är rimligt. Främst är det de målinriktade substanserna som kommer att bli fler, ett hundratal sådana är nu under utveckling.

Kostnaderna för cancerläkemedlen ökar och de kommer antagligen att stiga ännu mer i framtiden. Förutom kostnaderna för läkemedel kommer nya och dyra tester också att behövas. Detta för att undersöka vilka patienter som behöver vilka målinriktade läkemedel. I takt med att substanserna blir allt mer specifika blir också patientgrupperna mindre. Överlevnaden för de som drabbas av cancer bli också längre och många medicinerar hela livet, vilket också kommer att öka kostnaderna, framgår av rapporten. Men författarna pekar också på att i takt med att behandlingarna blir mer precisa så kan risken att patienter felmedicineras minska och därmed blir det billigare.

För många av de storsäljande cancerpreparaten går patenten ut de närmsta åren och det tros bidra till minskade kostnader. Rapportförfattarna skriver i sin slutsats att det kommer att vara viktigt att ta hänsyn till hur kostnadseffektiva nya cancerläkemedel är på långt sikt.   

Kerstin Wigzell kommer att presentera utredningen i sin helhet den 15 januari 2009.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng