Annons

Cancercentrum saknar forskningsplan

Landets regionala cancercentrum har kommit en bit på väg men har arbete kvar inom forskning och prevention konstaterar Socialstyrelsen.

17 feb 2014, kl 09:30
0

Annons

De sex RCC

RCC Syd
RCC Sydöst
RCC Uppsala-Örebro
RCC Väst
RCC  Stockholm-Gotland

Som en del i den nationella cancerstrategin etablerades sex regionala cancercentrum, RCC, under 2013, ett i varje sjukvårdsregion. För att uppfylla rollen som RCC har regeringen fastställt tio kriterier inom bland annat organisation, kunskapsstyrning och klinisk forskning.

Efter ett år har nu Socialstyrelsen följt upp hur arbetet har gått, och resultatet är blandat.
– Alla regioner är på god väg att etablera sina RCC-verksamheter och arbetet med att stärka patientens ställning har varit framgångsrikt, säger Christina Broman, utredare på Socialstyrelsen.

Ett område där alla sex enheter behöver göra mer är inom den kliniska forskningen. Enligt Socialstyrelsens uppföljning har ingen av de sex RCC tagit fram en tydlig plan för hur klinisk forskning och innovation inom cancervården ska stärkas.

Det saknas också planer för hur centrumen ska samarbeta med universitet och högskolor inom regionen, något som ligger i deras uppdrag.Socialstyrelsen konstaterar att det också behövs mer samarbete mellan sjukvårdsregionerna.

Från alla RCC menar man att det finns goda förutsättningar för forskning, bland annat genom biobanker och register, men att det saknas samordning om hur dessa ska användas.
– Man upplever också att det är vårt att få loss tid för forskning och att erbjuda forskningstid kan vara ett sätt att behålla och locka till sig kompetent personal, säger Christina Broman.

I sina rekommendationer uppmanar Socialstyrelsen alla RCC att ta fram en konkret plan för den kliniska forskningen, en plan som ska vara utarbetad i samarbete med universitet och högskolor. Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att göra uppföljningar av RCC under tre år.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng