Anklagar Pfizer för konkurrensbrott

Australiens konkurrensmyndighet anklagar Pfizer för att ha utnyttjat sin marknadsposition för att minska den generiska konkurrensen till Lipitor.

17 feb 2014, kl 08:28
0

Foto: iStockphoto

Den australiska konkurrensmyndigheten ACCC har inlett en rättsprocess mot Pfizer. Myndigheten menar att läkemedelsföretaget har missbrukat sitt marknadsinflytande och erbjudit apotek exklusiva avtal för Lipitor för att förhindra eller avskräcka generisk konkurrens, skriver Firstword Pharma.

Innan Pfizers patent på Lipitor, atorvastatin, löpte ut i maj 2012 behandlades drygt en miljon människor i Australien med läkemedlet. Inför patentutgången ska Pfizer ha erbjudit betydande rabatter till de apotek som beställde minst tolv månaders försäljning av företagets egna generiska atorvastatin. 

Enligt ACCC ska apoteken ha fått erbjudandet innan patentutgången, vilket inneburit att andra generikaleverantörer förhindrats från att ge apoteken konkurrerande anbud.

Pfizer tillbakavisar konkurrensbrott och hävdar att erbjudandet var konkurrenskraftigt. Ett första förhör ska preliminärt hållas i mitten av mars hos Australiens federala domstol.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng