Annons

Tillägg av capecitabin ökade överlevnad utan återfall

Patienter med bröstcancer som fick capecitabin som tillägg till standardbehandling överlevde längre utan återfall. Men behandlingen gav svåra biverkningar konstaterar finska forskare.

10 nov 2009, kl 11:25
0

Det är en artikel i decemberutgåvan av Lancet som publiceras på deras hemsida idag som redogör för effekterna av cytostatikumet capecitabin (Xeloda). I en randomiserad kontrollerad studie har forskare från Finland och Sverige följt 1 500 kvinnor med tidigt stadium av moderat eller svår bröstcancer.

Kvinnorna delades in i två grupper och slumpades till att få antingen tre omgångar med capecitabin och docetaxel följt av tre omgångar med cyklofosfoamid, epirubicin och capecitabin eller tre omgångar av docetaxel följt av tre omgångar av cyklofosfoamid, epirubicin och fluorouracil. Den sista var kontrollgrupp.

Forskarna fann att den återfallsfria överlevnaden efter tre år var bättre i capecitabingruppen än i kontrollgruppen. Bland de som fått capecitabin var den återfallsfria överlevnaden efter tre år 93 procent och i kontrollgruppen 89 procent. Men kvinnorna som fick capecitabin drabbades i högre grad av biverkningar. Diarré, neutropeni som innebär brist på neutrofiler och så kallat hand-fot syndrom, svullna händer och fötter med flagnande hud var några exempel.

Forskargruppen, ledd av professor Heikki Joensuu från Helsingfors universitets centralsjukhus, skriver att capecitabin som tillägg till standardbehandling vid bröstcancer ger en längre överlevnad utan återfall i sjukdomen men att de svåra biverkningarna ofta gör att behandling avbryts.

 I en kommenterande artikel skriver Ruth M O´Regan vid Emory Winship Cancer Institute, Atlanta, USA att resultaten inte indikerar förändringar i behandlingen så ger det en indikation om att vidare undersöka behandlingar för tidiga stadier av bröstcancer som anpassas till tumörens meolekylära fenotyp.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng