Annons

Test av systemlösningar i slutfasen

Samtidigt som klusterförsäljningen är över närmar sig företagen som säljer systemlösningar sitt mål. Liksom de nya apoteksägarna förväntas de bli klara i början av 2010.

10 nov 2009, kl 13:26
0

Annons

När OAB på måndagen presenterade köparna av de åtta kluster som bjudits ut till försäljning fick det flera effekter. Förutom att flera hundra anställda på apoteken runt om i landet efter lång väntan nu vet vilka deras nya arbetsgivare blir kan köparna själva börja arbeta utifrån en reell situation som apoteksägare.

Några andra som också påverkas av att försäljningsprocessen är avslutad är företagen som utvecklat it-lösningar till apoteken. Jouko Kangas, ansvarig för apoteksmarknaden på systemleverantören Logica, beskriver det som en stor förändring.
– Nu har vi en tydlig spelplan och de aktörer som är intresserade vet vad de har att utgå ifrån, säger han.

Även Henrik Larsson, vd för Pharma Solutions som ska leverera system till bland annat Åhléns apotek, känner en lättnad över att ägarna nu är klara.
– Det påverkar oss i allra högsta grad. Fram tills nu har vi fått lägga energi även på aktörer som kanske inte skulle bli ägare. Nu får vi mer arbetsro när vi vet vilka vi har att arbeta mot.

Tillsammans med Receptum är Logica och Pharma Solutions de tre företag som kommit längst i att utveckla it-lösningar för apoteken. Både Henrik Larsson och Jouko Kangas säger att de nya ägarna visat stort intresse för dem men om några avtal slutits med någon av dem vill de inte ge besked om än. Men liksom för klusterköparna närmar sig mållinjen för systemutvecklarna.

I dagarna inleds den slutliga testkörningen av deras system mot Apotekens Service AB.
– Apotekens Service har nu fryst utvecklingen av sin plattform vilket innebär att den inte kommer att förändras mer just nu. Jag tror att vi kan få ett slutligt godkännande omkring tredje veckan i januari, säger Jouko Kangas.

Eftersom Apotekens Service ska godkänna både systemleverantören och införandet av systemet hos apoteksaktören går godkännandeprocessen i flera steg. Som det ser ut nu kommer de första nya privata aktörerna kunna slå upp dörrarna i januari, februari, ungefär samtidigt som de sålda apoteken. Men vem som blir allra först spelar mindre roll enligt Henrik Larsson.
– Det är klart att det är roligt om det går fort men det är en väldig hets emellanåt från både media, myndigheter och aktörer om att det ska gå snabbt. Men för den vanliga människan kommer det förmodligen inte spela någon större roll om det skiljer några veckor mellan att olika apotek öppnar.