Apotekens Service bör administrera licenser

Läkemedelsverket vill att Apotekens Service så snart som möjligt tar fram en elektronisk lösning för licensläkemedel som gör det möjligt med en licens per patient oberoende av på vilket apotek medicinen expedieras.

19 okt 2010, kl 11:16
1

Annons

I takt med att de nya apoteken får egna IT-lösningar och expeditionssystem har hanteringen av licenser blivit krångligare. Den patient som vill kunna hämta sina licensmedel hos olika apotekskedjor behöver en beviljad ansökan för varje kedja.
? Ibland vill vi också ha en ny motivering för att säkerställa att läkaren känner till att det finns flera apotek som lämnar ut medicinen, säger Maria Jafner på Läkemedelsverkets licensavdelning.

Förutom att
licensansökningarna kostar pengar för apoteken och det blivit en försämrad service för patienter som varit vana från tiden innan omregleringen att hämta ut sina läkemedel på alla apotek är också systemet med flera licenser på samma läkemedel för samma patient kopplat till vissa säkerhetsaspekter. Det är till exempel viktigt att alla uttag förs av på en gemensam lista.
? Men framförallt är det en administrativ vinst, säger Maria Jafner.
Redan i våras började patienter uppleva att det blivit besvärligare att hämta ut sina licensläkemedel. Rådet från Läkemedelsverket är i nuläget att förskrivare och patient redan vid förskrivningen kommer överens om på vilket apotek patienten vill hämta ut sitt läkemedel.

Idag används cirka 1300
läkemedel på licens och antalet licensansökningar beräknas i år bli ungefär 60 000, det är Läkemedelsverkets till volymen största ärendetyp. Och den kommer förstås att öka ännu mer om varje apoteksaktör behöver en licens.
Socialdepartementet har bett Läkemedelsverket komma med förslag på lösning vilket man nu gjort. Förslaget är att departementet snabbt ger Apotekens Service i uppgift att ta fram ett elektroniskt systemstöd som gör det möjligt för patienter att hämta ut förskrivet licensläkemedel på valfritt apotek.
Läkemedelsverket beräknar att kostnaden för det nya stödet till cirka 13 miljoner kronor under fyra år.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. 1. En applikation som funkar i smart-phones och på webben som hittar närmaste apotek som är öppet oavsett kedja.

    2. Ett varusök som hittar om en vara finns på lager på andra apotek utan att avslöja totalt lagersaldo (företagshemlighet).

    3. Ett nummer för läkare som vill ringa in recept där de kan koppla och föreslå öppna apotek i varje stad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng