Myndigheter gör vaccinkampanj på Facebook

Myndigheter gör vaccinkampanj på Facebook

För att få fler unga människor att vaccinera sig mot den nya
influensan tar myndigheterna nya grepp. Genom forum som Facebook och
Twitter hoppas de kunna påverka fler unga att bli positiva till
vaccinering.

10 nov 2009, kl 14:16
1

Annons

Enligt en undersökning som utförs av Skop på uppdrag av Socialstyrelsen sjunker intresset hos personer i åldrarna 18 till 24 för att vaccinera sig mot den nya influensan. I oktober uppgav 58 procent i åldersgruppen att de tänker vaccinera                                sig jämfört med 78 procent i somras.

Eftersom unga människor visat sig drabbas extra hårt om de infekteras med H1N1 försöker nu myndigheterna med ett nytt grepp att nå dem. Det sker på deras hemmaplan, sociala medier på internet.

Kampanjen heter ?Nej till svininfluensan? och består av en sajt med information om varför det är bra att vaccinera sig.
– Unga vuxna är ingen enhetlig grupp men vi vet att många använder Facebook och andra sociala medier. Därför vill vi pröva att nå dem den vägen, säger Sara Johansson kommunikationsstrateg på Socialstyrelsen i en presskommentar.

På sajten kan man tala om varför man vaccinerar sig om man gjort det. Då skapas också ett märke eller en ?badge? som syns på personens Facebooksida eller blogg. Det går också att lägga till badgen som en signatur i sin e-post.

Bakom kampanjen står förutom Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Smittskyddsinstitutet, Sjukvårdsrådgivningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Tanken är att ungdomarna ska påverka varandra.
– Kompisars åsikter påverkar våra attityder. Om du vet att dina vänner tänker vaccinera sig är det sannolikt att du också väljer att göra det, säger Sara Johansson.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vore trevligt om det fanns vaccin att tillgå, också! Vaccinet är konstant slut. Man får övernatta på vårdcentralen om man ska ha en chans och dessutom står det på Vårdguidens hemsida att man inte får vaccinera sig förrän i början av december om man är äldre än ett barn.

    Leverera!!