Tillägg av abciximab minskade inte risken för dödsfall

Antalet patienter med instabil angina ökar och prognosen är allvarlig. I en avhandling vid Uppsala Universitet har Stefan James visat att tillägg av abciximab till standardbehandling med acetylsalicylsyra och dalteparin inte minskade risken för dödsfall eller hjärtinfarkt inom trettio dagar.

6 maj 2003, kl 19:34
0

Annons

Ett mycket överraskande fynd i arbetet, utfört vid Institutionen för medicinska vetenskaper, var att tillägg av abciximab till standardbehandling med Asa och dalteparin inte minskade risken för dödsfall eller hjärtinfarkt inom trettio dagar när tidigt kranskärlingrepp inte utfördes. Totala antalet blödningar var emellertid relativt lågt och behandlingen verkar vara lika säker som kombinationen av abciximab och heparin.

Risken för dödlig utgång både på kort och på lång sikt ökade påtagligt hos de patienter som uppvisade förhöjda nivåer av markörer för hjärtmuskelskada, inflammation, nedsatt hjärtfunktion eller nedsatt njurfunktion. I synnerhet gav förhöjda nivåer av hjärthormonet BNP hos patienter som nyss kommit till sjukhus en mycket god uppskattning av risken att dö av hjärtsjukdomen.

Avhandlingen försvaras i Uppsala den 16 maj.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng