Lägre dos gav god effekt vid ADHD

Barn med ADHD fungerade lika bra när halva deras medicindos byttes mot placebo. Det visar en studie som två amerikanska forskare presenterat. De har nu fått anslag för att studera effekten av lägre medicindoser under längre tid och på fler barn.

6 maj 2003, kl 13:27
0

Annons

I studien som presenterades vid en forskningskonferens i Seattle för ett par dagar sedan ingick 26 barn mellan 7 och 15 år. Barnen som alla fungerade väl på sin läkemedelsbehandling fick under studieperioden sin dos halverad och ersatt med placebo.
Barnen och föräldrarna var informerade om att barnen fick placebo, medan barnens lärare inte kände till detta. 40 procent av barnen svarade lika bra på denna behandling som när de fick full medicindos.

Forskarna anser det speciellt uppmuntrande att behandlingen fungerade, trots att såväl barn som föräldrar kände till placebobehandlingen. Det indikerar att många barn troligen kan behandlas med betydligt lägre doser och då slippa en del av medicinens biverkningar, menar forskarna.
De två forskarna har nu fått anslag av NIMH, National Institute of Mental Health för en två-årig studie på 150 barn.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng