Annons

Dödsfall och protester inför beslut om gefitinib i USA

Medan Astrazeneca väntar på godkännande från FDA för det nya cancerläkemedlet gefitinib (Iressa) kommer rapporter om sextionio nya dödsfall i samband med användning av läkemedlet i Japan.

5 maj 2003, kl 17:54
0

Gefitinib godkändes nyligen i Australien som andra land i världen. Tidigare är läkemedlet godkänt i Japan. Men nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att 69 nya dödsfall kan kopplas till användningen av läkemedlet. Antalet patienter som dött efter att ha använt gefitinib har därmed ökat till 246 sedan läkemedlet lanserades i Japan i juli 2002.

Ungefär samtidigt kommer önskemål från patientföreningen Public Citizen?s Health Research Group i USA om att gefitinib inte ska godkännas av FDA. I ett brev till FDA skriver patientgruppen att gefitinib förefaller vara både ineffektivt och farligt.

Gefitinib är ett läkemedel för behandling av icke småcellig lungcancer där annan behandling tidigare har misslyckats. Ett beslut från FDA förväntades redan i februari men FDA ansåg sig då behöva mer tid för att utreda läkemedlet.