The Lancet drar tillbaka studie om hydroxiklorokin
Foto: Istock.

The Lancet drar tillbaka studie om hydroxiklorokin

Efter oklarheter om studiedata drar The Lancet tillbaka uppmärksammad studie om hydroxiklorokin vid covid-19.

5 jun 2020, kl 12:44
0

En uppmärksammad studie om hydroxiklorokin vid covid-19 som nyligen publicerades i The Lancet har dragits tillbaka av tidskriften. Efter oklarheter kring den data studien bygger på meddelade i går torsdag tre av författarna till studien att de inte längre kan stå bakom den.

I studien som publicerades i slutet av maj, och som Läkemedelsvärlden rapporterade om, framkom att behandling med hydroxiklorokin inte hade någon positiv effekt på sjukdomsförloppet vid covid-19, utan till och med ökade risken för död.

Ifrågasatt data om hydroxiklorokin

Resultaten ifrågasattes dock av en rad forskare som menade att det fanns en rad frågetecken kring studien. Forskarna pekade på flera större oklarheter, vilka bland annat rörde den kod som använts för att analysera studiedata, att dödstalen som rapporterats in var oproportionerligt stora samt att mängden läkemedel (klorokinfosfat/hydroxiklorokin) var ”osannolik”.

Flera tidigare studier har visat att hydroxiklorokin tycks ha en högst måttlig effekt som behandling av covid-19. Men den nu tillbakadragna Lancet-studien var den första som visade att läkemedlet även ökade risken för död.

Det externa företaget Surgisphere, som var anlitat för att samla in och bearbeta data, har dock vägrat att göra ursprungsdata tillgänglig för andra att granska. Tre av författarna till studien har i ett uttalande i The Lancet deklarerat att de inte längre kan ”garantera sanningshalten i de primära datakällorna” och bett tidskriften dra tillbaka studien – vilket den alltså gjort.

I samband med tillbakadragningen publicerade tidskriften ett uttalande på sin hemsida: ”The Lancet tar frågor av vetenskaplig integritet på största allvar och det finns många frågor om Surgisphere och de uppgifter som påstås ha inkluderats i denna studie”.

Fick stora konsekvenser

Vid publiceringen fick artikeln stor uppmärksamhet. Bland annat beslutade Världshälsoorganisationen WHO att tillfälligt stoppa studiearmen med hydroxiklorokin i den globala Solidarity-studien i väntan på djupare analyser.

Efter sådana och att turerna kring företaget Surgisphere klarnat något meddelade i onsdags WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus, att man inte ”finner några skäl” till att inte återuppta studiearmen med hydroxiklorokin igen.

Under gårdagen drog även New England Journal of Medicine in en artikel efter oklarheter. Också där hade företaget Surgisphere ansvarat för insamling och bearbetning av data. I det fallet rörde det sig om att forskare inte kunde bekräfta tidigare resultat om en möjligt skadlig koppling mellan antingen ACE-inhibitorer eller angiotensin-receptor-blockad och dödsfall bland sjukhusvårdade patienter med covid-19.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng