Annons
Klartecken för WHO:s corona-studie i Sverige
Coronavirus. Foto: CDC.

Klartecken för WHO:s corona-studie i Sverige

Svenska patienter kan nu inkluderas i WHO:s globala Solidarity-studie efter klartecken från Läkemedelsverket.

4 jun 2020, kl 17:04
0

Mer än 100 länder är med i eller har uttryckt intresse av att vara med i WHO:s globala covid-19-studie Solidarity. Nu ansluter sig även Sverige sedan Läkemedelsverket nyligen gett formellt klartecken.

Inom ramen för Solidarity utvärderas, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, fyra terapier för behandling av covid-19: remdesivir, hydroxiklorokin, hiv-läkemedlet Kaletra (lopinavir/ritonavir) samt Kaletra i kombination med Interferonbeta-1a.

WHO stoppade studearm

Redan tidigt stod det klart att Sveriges medverkan i Solidarity hängde på om man fick undantag från studiearmarna med Kaletra. Detta sedan läkemedlet i tidigare studier visat tveksam effekt mot covid-19. När svenska patienter nu ska börja rekryteras är det dock enbart till studiearmen som utvärderar remdesivir – inte hydroxiklorokin.

Som Läkemedelsvärlden rapporterat stoppade nyligen WHO tillfälligt studiearmen med hydroxiklorokin i Solidarity-studien. Detta sedan en studie i The Lancet pekat på att covid-19-patienter som behandlades med läkemedlet har en ökad risk att dö jämfört med kontrollgruppen.

Det har dock framkommit tveksamheter kring den data som studien bygger på. Från tidskriftens håll uttrycker man en ”Expression of concern” kring artikeln och en oberoende granskning görs nu av studiedata.

Nytt godkännande krävs för hydroxiklorokin

Vid WHO:s dagliga presskonferens i går onsdag sade generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att studiens säkerhetskommitté utvärderat den tillgängliga överlevnadsdatan och “inte finner skäl” att ändra studieupplägget. WHO uppmanar därför prövningsledare världen över att återuppta studiearmen med hydroxiklorokin i Solidarity-studien.

Godkännandet för Solidarity-studien i Sverige gäller dock bara för studiearmen med remdesivir. Om svenska patienter även ska inkluderas i kliniska studier med hydroxiklorokin krävs ett nytt godkännande från Läkemedelsverket.

Läkemedelsvärlden har sökt Soo Aleman, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som är nationell forskningsstudiekoordinator för den svenska delen av Solidarity-studien.