Annons

TBE-vaccination redan från 1 år

Smittskyddsinstitutet har inför årets fästingsäsong valt att sänka den rekommenderade åldersgränsen för vaccination från tre till ett år.

9 apr 2013, kl 09:10
0

Även små barn som vistas i riskområden rekommenderas nu vaccin mot TBE.

Det är väldigt få barn som drabbas av fästingöverförd hjärninflammation TBE.
– Ett par barn under tre år har insjuknat varje år de senaste åren, så de är väldigt få. Men vi misstänker att det kan vara ett ganska stort mörkertal eftersom barn ofta har mer ospecifika symptom, säger Marika Hjertqvist epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Till grund för beslutet ligger bland annat ett par studier från Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm som visat att även mindre barn kan drabbas av långvariga problem som till exempel orkeslöshet och minnesproblem, av TBE.

– Av de 124 barn under 18 år som kom in på akuten på Astrid Lindgren i Huddinge under 2009 med neurologiska symtom visade sig 10 stycken ha TBE och 21 Borrelia. Av de 10 var hälften under sex år, säger Magnus Sund som gjort studien.
Förra året sänktes den rekommenderade åldersgränsen från sju till tre år och nu anser smittskyddet det alltså dags att sänka den ytterligare.
Vaccinet är godkänt från ett års ålder och i europeiska länder där TBE förekommer rekommenderas vaccination från ett års ålder. I Österrike ingår vaccinet till exempel i vaccinationsprogrammet för barn.

Den ändrade svenska rekommendationen för barn gäller, liksom för äldre, de som vistas i riskområden för TBE-smitta, varav de främsta är skärgårdarna och kusterna vid Stockholm, Södermanland och Uppland samt områden kring Mälarens östra och mellersta delar.