Tabletten som raderar svåra minnen

För 40-talister som inte vill trappa ner och släppa taget har reservdelsmarknaden en hel del att erbjuda idag. Många patienter är grymt pålästa och diskuterar protesmaterial med kirurgen med samma självklarhet som de pratar prestanda med bilhandlaren. Andra diskuterar utfyllnadsmaterial och hudbesparingar med plastikkirurgen som om de var hos skräddaren. Sedan kirurgernas verktygsförråd uttökats med […]

25 maj 2007, kl 12:48
1

För 40-talister som inte vill trappa ner och släppa taget har reservdelsmarknaden en hel del att erbjuda idag. Många patienter är grymt pålästa och diskuterar protesmaterial med kirurgen med samma självklarhet som de pratar prestanda med bilhandlaren. Andra diskuterar utfyllnadsmaterial och hudbesparingar med plastikkirurgen som om de var hos skräddaren.
Sedan kirurgernas verktygsförråd uttökats med tekniska finesser som GPS-navigator har deras aktier stigit hos generationen som vägrar vissna.
Medicin mot somatiska sjukdomar står däremot inte riktigt lika högt i kurs längre. En bitvis naiv tilltro har förbytts i massiv mediakritik mot biverkningar och oetisk marknadsföring ? trots att flera folksjukdomar är underbehandlade enligt expertisen.

Sedan millenieskiftet har också världsledande epidemiologer spottat ur sig livsstilsråd som fått genomslag. Många medelålders har bytt soffan mot spinningsadeln och bacon mot broccoli för att minska risken att drabbas av stroke, hjärtinfarkt och cancer. Nyligen visade forskare i USA också att Alzheimers är ovanligare bland äldre som rör på sig regelbundet, särskilt de som dansar pardans.
Men nu har amerikanerna ? som alltid ligger i framkant när det gäller drömmen om evigt liv ? fått upp vittringen på ett nytt undermedel som sägs boosta vakenhet, koncentrationsförmåga och arbetsminne.
Företaget som säljer preparatet citerar nöjda användare på sin hemsida. Huvudbudskapet är: knapra M-piller och du kan slå dina barnbarn i World of Warcraft fast du är ett benskört russin som passerat bäst-före-datum för ett halvsekel sedan.
Läkemedlet har också blivit en livsstilsdrog bland unga medelklassmänniskor som inte har tid att sova eftersom partajandet och karriären slukar nästan alla dygnets timmar. Nu vill företaget ha preparatet godkänt i USA för behandling av en ny diagnos, ?skiftarbetsrelaterad sömnstörning?.
Än så länge verkar amerikanerna inte ha några problem med att svälja M-pillret. Men nu har det dykt upp en drog som har fastnat i halsen på både tongivande debattörer och etiska kommittéer: anti-minnespillret.

Preparatet är en beta-blockerare som hindrar adrenalinet att göra sitt jobb i hjärnans minnesfabrik. Läkemedlets officiella användning är som bekant att sänka den adrenalinstyrda hjärtfrekvensen och därmed blodtrycket. Många tar det också för att dämpa scenskräck.
Men nu har neuroforskare visat att adrenalinet spelar en viktig roll när minnen ?etsas? fast i det neuronala nätverket, särskilt av sådana händelser som rört upp våra känslor. Så föddes idén att traumatiska minnen kanske kan fås att ?blekna bort? om man blockerar adrenalinreceptorerna i hjärnan.
Visst låter det science fiction, som i Wong Kar-Wai´s underbara, superläskiga film ?Eternal sunshine of the spotless mind?, där Jim Carrey anlitar en specialistfirma för att utplåna alla minnen av sin gamla flickvän (Kate Winslet) från sin inre hårddisk. Men faktum är att det redan gjorts en studie där patienter med traumatiska minnen behandlas med substansen propranolol ? eller placebo.
Roger Pitman, psykiatriker vid Harvard Medical School, gjorde en lyckad pilotstudie men när han ville göra en större studie satte presidentens bioetiska råd ner foten med motiveringen att farmakologisk ?rewriting? av minnet riskerar att underminera vår sanna identitet.
Chuck Klosterman, en av USA:s ledande populärkulturskribenter, luftar några filosofiska aspekter av anti-minnespillret i sin kolumn i aprilnumret av månadsmagasinet Esquire. En av hans invändningar mot en drog som kan ?deleta? traumatiska minnen är att folk skulle kunna bete sig som as om de visste att de inte behövde komma ihåg ett skit av sina onda gärningar nästa dag.

Själv tror jag risken är större att de mest desperata 40-talisterna kommer på att tabletten kan göra dem pånyttfödda. Att den som shoppat babyface och tonårsbröst hos plastikkirurgen vill matcha sitt utslätade yttre med en knoppig personlighet utan sorgkanter. . .
Jag ser redan reklamen framför mig: ?Bitter och förgrämd? Unna dig ett minneslyft. Låt Memoryrazor rewrita din livshistoria.?

Fotnot: I Sverige ligger företaget som säljer
?M-pillret? Modiodal lågt. Medicinen är receptbelagd och bara godkänt för behandling av ett par diagnoser som ger sjuklig sömnighet på dagtid. Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt vill inte tillverkaren riskera att preparatet får dåligt rykte här ? livsstilsdroger är nämligen inte lika accepterade i Sverige som i USA.

Gunilla Eldh är medicinjournalist och har tidigare bland annat arbetat på Dagens Nyheter.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer