Sveriges sjukvård inte längre i topp

Sverige hamnar på sjätteplats i årets ranking av de nationella sjukvårdssystemen i Europa. Det är en petning nedåt sedan förra året, då vi låg just under medaljplats. Akilleshälen är långa väntetider.

1 okt 2007, kl 18:13
0

Annons

Sverige petas från fjärde till sjätteplats när Euro Health Consumer Index för 2007 presenterades idag. Indexet är en årlig ranking av de nationella sjukvårdssystemen i Europa ur konsumentens perspektiv.
Sverige har bäst behandlingsresultat men samtidigt längst väntetider, vilket drar ned de sammanlagda poängen.

Bäst i år är Österrike med 806 poäng av 1000 möjliga, tvåa är Nederländerna och trea Frankrike. Därefter kommer Schweiz och Tyskland. Sverige får i år 740 poäng vilket räckte till en sjätte plats.
Sverige ligger bäst till när det gäller behandlingsresultat och är i topp även inom läkemedel och vårdens omfattning. Däremot ligger vi i Europa-botten när det gäller väntetiderna.
Indexet täcker fem områden; patienträttigheter och konsumentinformation, väntetider, behandlingsresultat, vårdens omfattning samt tillgång till läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng