Ojämlik cancervård i Europa

Fler och fler insjuknar i cancer i Europa. Men fler överlever också,
tack vare nya behandlingsstrategier. Bland dem som får cancer i Sverige
överlever 60,3 procent av männen och 61,7 procent av kvinnorna.

20 jan 2009, kl 15:42
0

Sverige har en bra statistik för canceröverlevnad. I andra länder kan det se annorlunda ut. Alla cancerpatienter har inte samma möjligheter att få vården, och beror på vilket europeiskt land de bor i. Det visar rapporten, ?Comparator Report on Patient Access to Cancer Drugs in Europe?, som publicerades den 16 januari i år. Bakom rapporten står två svenska forskare, Dr Nils Wilking från Karolinska Institutet och Professor Bengt Jönsson från Handelshögskolan i Stockholm. De har undersökt cancervård i 27 EU-länder samt i Norge, Island och Schweiz.

I Österrike, Frankrike och Schweiz är man bäst på att se till att den senaste forskningen kommer patienterna till godo. Däremot har Polen, Tjeckien och Storbritannien halkat efter. Cancerpatienter i Sverige har en större chans att överleva än patienter i Storbritannien, trots att incidens av cancer är detsamma i dessa länder.

Enligt Nils Wilking är det många faktorer som påverkar kvalitén på cancervården i europeiska länder. Skillnaderna kan bero på ländernas ekonomiska status och hälsovårdekonomi, och att tillgången på cancerläkemedel regleras olika.

Rapportens författare ser gärna att politiker i Europa tar till sig dessa resultat. Nils Wilking påpekar att ökad rörelsefrihet inom Europa kan leda till ökad ojämlikhet när det gäller cancervård.
– Då är detta ingenting vi kan kalla för demokratisk, tillgänglig sjukvård. De som har pengar och resurser kommer att söka vård i andra länder, säger han.

Forskarnas förslag är att anslå särskilda medel till nya cancerläkemedel inom vårdbudget i EU.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng