Sverige halkar efter

Färre kliniska prövningar och ett sjunkande antal anställda inom forskande läkemedelsföretag. Den dystra bilden målas upp i stiftelsen Forska Sveriges senaste rapport.

12 maj 2014, kl 08:00
0

Annons

Rapporten som beskriver läget för den medicinska forskningen i Sverige bygger på statistik om investeringar i forskning och utveckling, kliniska prövningar, life science-företag och användningen av innovativa behandlingar i vården.

Enligt rapporten så tappar Sverige mark inom klinisk forskning och på 20 år har vi gått från tredje till en sjätte plats vad gäller vilka länder som har flest citerade publikationer inom klinisk prövning. När det gäller investeringar i forskning och utveckling har andelen sjunkit från 4,13 procent 2001 till 3,37 procent 2011.

Andra siffror som presenteras är att antalet anställda inom de forskande läkemedelsföretagen i Sverige sjunkit med 45 procent på nio år. Läkemedelsföretagen satsar också mindre på forskning och utveckling, den siffran sjönk med 8,4 procent under 2013. På en lista av 14 jämförbara länder hamnar Sverige näst sist vad gäller användningen av nya behandlingar inom sju terapiområden.

Men vissa saker har blivit bättre. Under 2013 ökade antalet ansökningar om kliniska prövningar till Läkemedelsverket under 2013. Sverige har också gått från sjunde till elfte plats av 32 länder vad gäller hur stor andel av BNP som går till anslag till civil forskning.
– Rapporten visar överlag att läget är allvarligt för life science i Sverige. Politikerna måste ge forskare och företagare bästa möjliga förutsättningar genom en långsiktig och sammanhållen satsning, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng