Annons

Svenskar köper antibiotika illegalt

Värktabletter och antibiotika är det svenskar köper mest på olaglig väg. Risk för både individ och samhälle menar Läkemedelsverket.

15 mar 2013, kl 12:45
0

Under en vecka under hösten 2012 agerade 100 länder gemensamt för att komma till rätta med handel av olagliga läkemedel. Operationen som går under namnet Pangea V samordnas av Interpol och resultaten av den svenska delen av operationen redovisas nu av Läkemedelsverket.

Totalt kontrollerade Läkemedelsverket i samarbete med Tullverket 556 post- och kurirförsändelser varav 55 beslagtogs. Analyser av 74 produkter har analyserats och totalt har 32 annonser för läkemedel tagits bort från sajter där de säljs.

Många av försändelserna som beslagtogs innehöll lösa kapslar packade i plastpåsar utan någon information om vad det innehöll.
– Här ser vi en direkt risk då det inte finns någon identitet på tabletterna. Som konsument vet du inte vad du får eller hur de fungerar, säger Ingela Ottosson, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Bland de olagliga läkemedlen som beslagtogs var 21 procent inom området värk, 12 procent var antibiotika, 11 procent doping och 9 procent bantingspreparat. De vanligaste avsändarländerna var Thailand, Indien och Turkiet.
– Använder du antibiotika på fel sätt kan du vara med och bidra till resistensutvecklingen. Det är inte bara allvarligt för dig utan påverkar hela vårt samhälle, säger Ingela Ottosson.