Svensk opioidbehandling rekommenderas av EMA

Svensk opioidbehandling rekommenderas av EMA

Uppsalabolaget Orexos läkemedel Zubsolv mot opioidberoende får tummen upp av CHMP.

18 sep 2017, kl 10:53
0

Annons

Vid sitt senaste möte gav EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP 13 läkemedel rekommenderat godkännande. Bland dem finns Uppsalabolaget Orexos läkemedel Zubsolv, buprenorfin/naloxon, mot opioidberonde.

Läkemedlet är sedan 2013 godkänt i USA. I juni 2016 köpte läkemedelsbolaget Mundipharma de globala rättigheterna, exklusive USA, till Zubsolv och det är Mundipharma som står bakom ansökan till EMA. Ett godkännande innebär dock milstolpeersättningar till Orexo.

CHMP gav också positivt utlåtande till två nya cancerläkemedel: särläkemedlet Zejula, niraparib, för behandling av äggstockscancer och Tookad, padeliporfin, för behandling av prostatacancer.

Av de 13 substanser som rekommenderades godkännande fanns dessutom två biosimilarer. Cyltexo är en biosimilar till adalimumab, och används bland annat för behandling av reumatiot artrit, psoriasis och Chron´s sjukdom.

Ontruzant, den första biosimilaren till trastuzumab som fått rekommenderat godkännande av CHMP, används för behandling av tidig och metastaserande bröstcancer samt metastaserande magsäckscancer.

Hittills i år har CHMP rekommenderat godkännande för 74 substanser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng