Svart på vitt om läkemedelskostnader

Kostnaderna för läkemedel har utgjort ungefär lika stor andel av de totala hälso- och sjukvårdskostnaderna i tio års tid. Mot bakgrund avatt media ofta rapportera om höga läkemedelskostnader villLäkemedelsindustriföreningen, Lif, ge en annan bild av läget.

12 jun 2008, kl 14:29
0

Under 2006 uppgick kostnaderna för läkemedel till 30,9 miljarder kronor, vilket motsvarar 13 procent av de preliminära hälso- och sjukvårdskostnaderna för samma år. Detta redovisar Lif i en skrift som baseras på statistik från Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting, Statistiska centralbyrån, Apoteket och IMS Health.

Sedan 1995 har läkemedelskostnaderna som högst utgjort 14,7 procent och
som lägst 12,8 procent av de totala kostnaderna för hälso- och sjukvården. Och
under motsvarande period har de stabilt legat på omkring en procent av
bruttonationalprodukten, BNP.

?Läkemedel har framställts som gökungen i sjukvårdens bo som utgör en allt större andel av sjukvårdskostnaderna och som innebär att andra viktiga insatser i sjukvården får stå tillbaka. Denna bild är felaktig?, skriver Richard Bergström, vd för Lif, i en debattartikel i Dagens Medicin, och varnar för att kostnadsjakten kan påverka patienternas tillgång till läkemedel negativt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng